zondag 6 oktober 2013

The Conjuring


The Conjuring is een horror film geregisseerd door James Wan, de regisseur van andere horror films zoals: Saw, Insidious en Dead Silence. Dit keer heeft hij een horror film gemaakt die voor 16+ is alleen omdat hij eng is. Er zit geen seksualiteit, grof taal gebruik of smerigheid in, alleen enge dingen.
De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een gezin verhuis naar een nieuw huis, waar langzamerhand rare dingen gebeuren en uiteindelijk een demon en geesten rondspoken, om het gezin de stuipen op het lijf te jagen. Dan schakelen ze het echtpaar de Warrens in. Ed en Lorraine Warren zijn paranormale onderzoekers. Lorraine heeft een zesde zintuig, waardoor ze dingen kan zien die anderen niet kunnen zien. Wat leuk is aan deze paranormale onderzoekers is dat je ze ook andere onderzoeken ziet doen, die niks met een paranormale gebeurtenis te maken hebben. Ze vertellen bijvoorbeeld dat de kachelpijpen kraken, omdat ze oud zijn en dat de reden is waarom je de hele tijd gekraak in je huis hoort. Hierdoor ga je ze vertrouwen en als iets ze bang maakt, weet je dat er echt iets is. Nu onderzoeken ze wat de demon en andere geesten van het net verhuisde gezin willen.
De film heeft een goede manier om je in het verhaal te houden. Bijvoorbeeld door een duistere kamer te laten zien en dan iemand die er angstig naar kijkt, waardoor je je afvraagt wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren.
Het acteerwerk werd door iedereen goed gedaan. Je gelooft echt dat de acteurs echt bang zijn. Zelfs de kinderacteurs, die de vijf dochters van het verhuisde gezin spelen deden het goed. Patrick Wilson en Vera Farmiga, die de Warrens spelen, komen geloofwaardig over als de paranormale onderzoekers. Lili Taylor die de moeder van het gezin speelt steelt de show, wanneer er met haar personage allemaal paranormale dingen gebeuren.
De soundtrack van de film zorgt ook voor kippenvel. Joseph Bishara heeft er wat moois van gemaakt. De soundtrack doet je soms denken aan de films Sinister of Insidious, omdat de soundtracks op elkaar lijken. 
De film gebruikt elementen van andere horror films, zoals: Insidious, Dead Silence en The Exorcist. Als je deze films kent kan de film minder eng worden, omdat je weet wat er ongeveer kan komen. Je ziet hierdoor ook weinig nieuwe dingen, die je nog niet in andere horror films hebt gezien.
De trailer van de film laat teveel zien, waardoor je tijdens de film kunt weten wat er ongeveer gaat komen.
Leuk was dat je op het eind van de film foto’s ziet van de echte Ed en Lorraine Warren, het gezin en het huis waar het verhaal zich afspeelde, waardoor je na de film na gaat denken of er echt meer is tussen hemel en aarde.
Ik vond The Conjuring een goede horror film en een van de betere films van James Wan. Alleen gaf de trailer teveel weg voor mij.
Ik geef de film als cijfer 7/10