vrijdag 12 april 2019

They Shall Not Grow Old


They Shall Not Grow Old is een nieuwe geschiedenis oorlog documentaire geregisseerd door Peter Jackson, de regisseur van The Lord of the Rings trilogie. Peter Jackson en zijn team zijn al vanaf 2015 bezig met deze documentaire.

In deze documentaire heeft het team van Peter Jackson met geavanceerde technieken op het gebied van restauratie, kleur en 3D effecten honderd jaar oude, oorspronkelijke beelden van de Eerste Wereldoorlog geüpdatet. Zo zijn deze oorspronkelijke beelden, die zorgvuldig zijn geselecteerd uit honderden uren aan filmmateriaal uit het archief van het Imperial War Museum (IWM) door Jackson en zijn team op een moderne manier in beeld gebracht.
Oude beelden technische
verbeterd.
Zo kun je deze oude beelden op een duidelijkere manier terug zien en meemaken hoe het eraan toe ging tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het commentaar van de documentaire wordt ingesproken door de oorlogsveteranen, die meededen met de Eerste Wereldoorlog. Deze spraakfragmenten komen uit archieven van de BBC en het IWM. Overige commentaar is ingesproken door acteurs, want professionele liplezers hebben deze teksten uit de oorspronkelijke beelden weten te halen. Zo krijg je als kijker toch meer een idee over hoe de soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben geleefd.

Er zijn geen beelden van oorlogsgevechten omdat ze tijdens deze gebeurtenissen de strijd niet konden vastleggen in de Eerste Wereld oorlog. Ondanks de kennis die je kunt hebben over de Eerste Wereldoorlog weet je hoe erg deze strijd was, maar als je deze beelden ook terug had kunnen zien, zou de documentaire nog wat informatiever en ook wat spannender zijn geweest. In de documentaire zijn wel de oude kanon en andere wapen schoten terug te horen met commentaar over hoe de oorlogsveteranen zich voelde tijdens het horen van deze wapens in de oorlog. De documentaire bevat verder wel duidelijker, heftige beelden van oorlogsslachtoffer. Dit helpt goed met het overbrengen van hoe ernstig de oorlog was, maar dit zijn niet altijd plezierige beelden om terug te zien.

De documentaire bevat ook propaganda beelden waarin de Duisters wat worden neergezet als monsters terwijl de meeste zelf ook niet beter wisten en slechts orders opvolgde. De Britse soldaten worden dan weer neergezet als echte helden. Ondanks dat propaganda wel echte gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft Peter Jackson verder wel geprobeerd om alle kanten van de oorlogsfronten op een menselijke manier in de documentaire naar voren te brengen. In deze documentaire zijn wel meer beelden te zien van de Britse en Duitse legers en ook een beetje van het Belgische leger. Peter Jackson probeerde de documentaire juist vooral over het Britse leger te laten gaan.

 Peter Jackson heeft zelf in zijn leven ook veel artillerie van de Eerste Wereldoorlog verzameld zoals oude kanonnen, militaire kleding en magazines. Deze brengt hij ook met de benodigde informatie terug in deze documentaire. Peter Jackson heeft deze documentaire verder ook gemaakt om zijn grootvader, die meedeed met de Eerste Wereldoorlog en overleden is aan oorlogswonden te vereren en bedankten voor wat hij heeft gedaan voor Engeland. 

Deze documentaire is zo leuk en interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in de oude oorlogsverhalen en tijden. Verder is de documentaire ook leuk en interessant voor mensen die van geschiedenis houden.

Ik geef de film als cijfer een: