woensdag 24 november 2021

Nomadland

Nomadland is een nieuw drama geregisseerd, geschreven en deels geproduceerd door Chloé Zhao, de regisseur van The Rider.
De film gaat over Fern (Frances McDormand), die na de economische ondergang van haar bedrijf en het verlies van haar man besluit haar leven op een andere manier te ervaren. Zo gaat ze in haar busje op pad en probeert zich aan te sluiten bij de moderne nomaden. Het leven als nomade is even wennen voor Fern zonder vaste thuisgrond en met een andere kijk op de wereld. Zo leert ze te leven op deze andere manier zonder dat het minder overkomt, vergeleken haar oude leven. Met deze film heeft Chloé Zhao een bijzondere film gemaakt over het leven van moderne nomaden, want met uitzondering van Frances McDormand en David Strathairn zijn de meeste andere castleden echt gespeeld door echte nomaden. De meeste wisten tijdens de opnames van de film ook niet dat ze samen ware met een Hollywoodster. Zhao probeert met deze film de levensstijl van deze mensen over te brengen, om aan te tonen dat je geen groot huis of veel spullen nodig bent voor een gelukkig leven.
Door het volgen van vele verschillende nomaden, die hun leven op hun eigen manier leven, kan het verhaal wel wat onduidelijk overkomen, omdat er niet echt een vaste verhaallijn in de film zit behalve de levensstijlen van de verschillende nomaden. Deze verschillende levensstijlen kunnen wel fascinerend overkomen, helemaal voor mensen die niet anders dan het ‘normale’ leven gewend zijn van werk, school, belasting en looninkomen. Zo leert deze film dat leven nu eenmaal gebeurt waar je ook bent, of je het nu haalt of niet. Samen met fotografie directeur Joshua James Richards brengt Chloé Zhao de levensgebieden van de nomaden samen met de natuurgebieden mooi in beeld. Zo tonen ze hoe mooi de wereld buiten de economische en stedelijke wereld kan zijn. Frances McDormand levert goed acteerwerk in deze film en heeft zichzelf goed aangepast om echt passend over te komen tussen de echte nomaden. Voor de rol heeft ze vier tot vijf maanden in een busje geleefd, om echt over te komen als een nomade en te ervaren hoe deze levensstijl nu is. Hiervoor heeft ze terecht de Oscar voor beste actrice in een hoofdrol gewonnen. De nomaden in de film spelen verder haast gewoon hun echte leven na zonder over te brengen dat ze gefilmd worden. Op een enkele nomade na die net wat te veel in de camera kijkt, brengen ze verder realistische over hoe hun leven als nomade werkt. Hierdoor lijkt deze film haast net een documentaire. Het is ook mooi of tragedies om te horen hoe sommige van deze nomaden in het nomadenleven zijn beland. De meeste eindigden in dit leven, omdat ze verder geen keuze hadden, maar maken er verder het beste van. Ik geef de film als cijfer een:

vrijdag 12 november 2021

The Rescue

The Rescue is een nieuwe documentaire geregisseerd door Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi.
De film vertelt het verhaal over de lastige reddingsmissie van de twaalf Thaise voetbalspelers die samen met hun coach vast kwamen te zitten in de Thaise grotten. Omdat Thailand zelfstandig niet in staat was de jongens te vinden en vervolgens te redden, vragen ze de rest van de wereld om hulp. Zo weten de twee Engelse mannen van middelbare leeftijd Rick Stanton en John Volanthen, die als sport en hobby grotduiken de benodigde hulp te bieden. De twee beschikken over de juiste ervaring en zelfgemaakte apparatuur voor de zoektocht. Als ze dan uiteindelijk de vermiste jongens weten te vinden en het nieuws delen met de rest van de wereld komt het gehele reddingsteam voor de echte missie te staan: de jongens uit de kilometerslange en diepe grotten te bevrijden. Hiervoor moeten ze het juiste plan zien te bedenken waar ze niet lang de tijd voor hebben, want de natuur werk ze tegen door het stijgende waterpeil en het zuurstofverlies in de grotten. Door gebruik te maken van nieuws en plaatselijke beelden van het reddingsteam en later gefilmde beelden van de duikers weten de regisseurs duidelijk te vertellen hoe de gebeurtenis is verlopen. Met later toegevoegde animatie beelden om te tonen hoe de wegen in en uit de grotten eruitzagen, geven ze goed weer hoe lastig deze reddingsmissie is geweest. Ondanks dat de uitkomst van de reddingsmissie nu al bekend is bij de wereld weten ze toch interessant te tonen hoe zwaar en hopeloos deze reddingsmissie is geweest. De documentaire brengt ook goed naar voren hoe zwaar en verzwakt de mensheid kan zijn als ze het tegen de natuur moeten opnemen. Waar regenachtige stromen en tegen stromende waterkrachten de mensheid tegenwerken. De documentaire toont ook hoe het ego van de mens de mensheid zelf kan tegenwerken, want na het vinden van de vermiste jongens probeerde iedereen met de eer te strijken om met het juiste reddingsplan te komen. Zo vergaten sommige het welzijn van de slachtoffers alleen om uit eigen belang als de held naar voren te komen. Verder tonen ze ook hoe het verschil van geloof en cultuur de mensheid soms kan tegenwerken. Met interviews van verschillende mensen van het reddingsteam krijg je als kijker ook meer achtergrondinformatie van wie de leden van het team waren en wat hun rol geweest is. De meeste van deze informatie is interessant, maar andere achtergrondinformatie kan we wat onnodig overkomen en had niet in de uiteindelijke documentaire terug hoeven komen.