maandag 21 februari 2022

The North Sea

The North Sea is een nieuwe drama thriller geregisseerd door John Andreas Andersen, regisseur van The Quake en King of Devil’s Island. In de film ontdekt Sofia (Kristine Kujath Thorp) werkneemster bij het oliebedrijf Eelume dat door hun acties in de Noordzee er schade is aangebracht aan de natuur en hun olieplatformen het risico lopen in te storten en op ontploffen staan. Zo probeert ze het beheer van het bedrijf te waarschuwen, maar deze proberen hun fouten zo goed mogelijk voor de wereld verborgen te houden.
Sofia leert dat haar geliefde Stian (Henrik Bjelland) zich nog op een booreiland bevindt en het bedrijf hier zelf niets aan gaat doen. Zo moet ze eigenhandig tegen het bedrijft ingaan en Stian zien te redden voor het te laat is. De film begint met een interessante inleiding over hoe het leven van mensen die op een olieplatform werken eruitziet en hoe hun leiding alles draaiende probeert te houden, ondanks dat door hun acties de natuur er wel op achteruit gaat. Na deze inleiding wordt de film wat chaotischer en wisselt veel weer tussen de verschillende personages die hetzelfde probleem ontdekken. De leidinggevende proberen dit probleem stil te houden en zelf te verwerken, terwijl de werknemers gevaar lopen. Wanneer het hoofdpersonage haar geliefde probeert te redden van het booreiland neemt het tempo ineens snel toe. Ondanks dit toenemende tempo wordt het verhaal helaas ook wat voorspelbaarder en kun je zelf ongeveer wel raden wat er gaat gebeuren. Met een beter scrip waar ze beter op de details hadden gelet en de personages wat realistische hadden uitgewerkt, had de film beter kunnen zijn geweest. Helaas hebben ze dit niet gedaan en komen de personages door gebrek aan communicatie en controle vaak wat dom alsof ze pas net zijn aangenomen door het oliebedrijf en dit hun eerste mindere werkdag is. Ze hebben de film wel op een goede manier in beeld gebracht en geven zo goed het gevoel weer van hoe het leven van werknemers op een booreiland er ongeveer uit kan zien. Helaas zijn de speciale effecten wat minder geloofwaardig, want bij het vuur en explosies valt wel terug te zien dat ze met CGI of een green screen in de film zijn geplaatst. Door het mindere en rommelige filmscript krijgt de filmcast verder ook weinig kansen om wat bijzonders met hun rollen te doen. Voor een betere film met een gelijksoortig verhaal kun je beter de film Deepwater Horizon terugkijken, om zo weer plezier aan een film zoals deze te beleven. Ik geef de film als cijfer een:

donderdag 17 februari 2022

Jackass forever

Jackass Forever is de vierde en laatste Jackass film van de serie. De film is weer geregisseerd door Jeff Tremaine, die ook de voorgaande films en verdere tv-afleveringen van de show heeft geregisseerd. In de film begaand de Jackass crew weer de meest bizarre en gevaarlijk stunts, om dingen te ontdekken of gewoon voor leedvermaak voor de rest van de crew en de kijkers van de film. Zo laten ze zien dat je situatie altijd erger of pijnlijker kan zijn Ze brengen bekende stunts terug, maar doen sommige op nieuwe creatieve en waarschijnlijk meer pijnvollere manieren. Als je dus van leedvermaak houdt, kun je van deze film genieten.
De bekende en nieuwe crew komen ondanks alle pijnlijke situaties die ze begaan toch wel over als een goede vriendengroep die gezamenlijk plezier beleefd. De bekende Jackass crewleden zijn inmiddels al stukken ouder dan dat ze waren toen Jackass rond 2000 begon op MTV. Omdat de meeste aangegeven hebben de meeste pijn ervaren te hebben in deze film keren ze niet meer terug voor een nieuwe film. De nieuwe leden zorgen voor nieuw vermaak in deze film en zouden zelf zelfstandig wel verder kunnen gaan in de toekomst, maar zonder de originele en bekend leden zou dit waarschijnlijk toch anders aanvoelen.