woensdag 13 augustus 2014

Jumanji (Robin Williams eerbetoon)

Op 11 Augustus heeft de wereld Robin Williams verloren, een geweldige acteur en komische komiek.

Robin Williams 1951 - 2014

 Hij was een man waar veel mensen vaak positieve gedachte bij hadden en van kregen. Ondanks die manier waarop veel mensen hem herinneren, bleek dat hij last had van depressie, dankzij financiĆ«le problemen. Hierom kwam hij terug als tv-acteur in de serie The Crazy Ones, helaas werd de show gecanceld waardoor hij weer geld misliep en terug viel aan zijn oude drugs en alcohol verslaving.

Ik was al vanaf jongs af aan fan van Robin Williams dankzij films zoals Flubber en Jumanji. Uit respect voor Robin Williams wilde ik graag een review schrijven van mijn favoriet Robin Williams film: Jumanji.


Jumanij is een film uit 1995 die geregisseerd is door Joe Johnston en waarin Robin Williams een grote rol speelt.

De film begint in 1869 twee jongens begraven een doos in het bos. De jongens vrezen de doos en denken dat het ze wil hebben.
100 jaar later gaat het over een jonge genaamd Alan Parrish (Adam Hann-Byrd). Alan is een buitenbeentje op zijn school en wordt veel gepest. Op een dag zit er een hele groep achter hem aan. Alan besluit in de schoenenfabriek van zijn vader te schuilen. Wanneer zijn vader hem vind en hoort wat er aan de hand is, vindt hij dat Alan zich niet moet aanstellen en gewoon zijn angst moet overwinnen door deze te confronteren. Alan gaat weer naar buiten waar de groep jongens hem opwacht. De Jongens slaan hem in elkaar en laten hem op de grond achter. Als Alan opstaat en van plan is naar huis te gaan hoort hij een trommelend geluid uit een zandberg van het bouwterrein komen. Alan gaat op het geluid af en graaf een doos uit de zandberg.
De jonge Alan 
Snel neemt Alan de doos mee en gaat naar huis.

Na thuis alles te hebben uitgelegd aan zijn ouders besluit Alan de doos te openen om zo te zien wat erin zit. Hij ontdekt dat er een soort spel in de doos zit. Het buurmeisje van Alan, Sarah Whittle (Laura Bell Bundy) komt hij Alan op bezoek om haar excuses namens haar vriendje aan te bieden voor het pesten. Wanneer Sarah weer weg wil gaan hoort ze ook een trommelend geluid. Alan vertelt haar over het spel en ze besluiten het samen te gaan spelen. Bij elke beurt komen er rare rijm woorden op het scherm van het spel te staan. De tekst die ze zien beschrijft een gebeurtenis die zal gaan gebeuren. Bij Alan's beurt staat dat hij moet wachten tot er een 5 of 8 wordt gegooid, vervolgens wordt hij het spel ingezogen. Sarah rent uit angst hij huis uit en laat het spel achter.

26 jaar later wordt het oude Parrish huis gekocht door Nora Shepherd (Bebe Neuwirth), zij en haar neefje en nichtje Judy (Kristen Dunst) en Peter (Bradley Pierce) willen het huis ombouwen tot een bed and breakfast. Judy en Peter leven bij hun tante, omdat hun ouders zijn omgekomen tijdens een auto-ongeluk.
Judy en Peter
Judy en Peter hebben het verlies van hun ouders nog lang niet kunnen verwerken. Ze vinden het daarom ook maar niks bij hun tante en haar idee.

Op een dag horen de kinderen beide ook een trommelend geluid en besluiten te gaan kijken wat het is. Ze vinden een spel genaamd Jumanji en besluiten het te spelen. Ook bij hun komt na elke beurt rijmende tekst op het spel te staan waar ook een gebeurtenis bij hoort. Er komen na de beurten Afrikaanse muggen en apen in hun huis, die de boel onveilig maken. Wanneer er een leeuw in hun huis verschijnt rennen de kinderen voor hun leven. De kinderen worden al gauw gered door een soort inboorling.
De leeuw
Robin Williams

De kinderen ontdekken dat de inboorling de jonge is die volgens de geruchten was verdwenen. De volwassen Alan (Robin Williams) denkt dat hij nog steeds in zijn tijd leeft en gaat opzoek naar zijn ouders, maar leert al snel dat hij niet in zijn eigen tijd is.

De kinderen vertellen hem dat ze het spel hebben gevonden. Alan wil er eerst niks van weten, maar Judy weet hem te overtuigen om te spel toch te gaan spelen, want als ze het spel uitspelen zal alles weer worden zoals het was. De drie gaan verder met het spel, maar leren al gauw dat ze nog een speler nodig hebben om verder te gaan namelijk Sarah Whittle (Bonnie Hunt). Nu moeten ze haar overtuigen om het spel samen met hun uit te spelen. Sarah gaat uiteindelijk akkoord en nu moeten de vier het spel uitspelen terwijl ze de gevaren moeten te zien overleven.

de vier spelen het spel. 

Jumanji is een geweldige en komische film met goede toendertijdse effecten, die zelfs beter zijn dan sommige effecten van vandaag de daagse films.
De film heeft ook een mooi en bijzonder verhaal over hoe je gezamenlijk alles kunt overwinnen









 De cast levert geweldig werk, maar de show wordt toch echt gestolen door Robin Williams. Hij levert geweldig komische en serieus werk

Ik geef de film als cijfer een 8/10




Het is een groot verlies voor de (film)wereld dat zo'n geweldige man een eind aan zijn eigen leven heeft moeten maken. Ik leef mee met al zijn familie, vrienden en mede-fans. Robin bedankt voor alle humor en lachen die je ons het gegeven.
























dinsdag 5 augustus 2014

Sokola Rimba - Oerwoud school

Sokola Rimba is een arthouse film uit Indonesiƫ. De film is geregisseerd en geproduceerd door het duo Mira Lesmana en Riri Riza.
Het verhaal gaat over een vrouw genaamd Butet Manurung ( Prisia Nasution), zij geeft kinderen les stroomopwaarts in Sokola. De school wordt gecontroleerd door een organisatie, die checkt of de school wel goed werk levert.  Gelukkig is de school goed bezig volgens de organisatie.
Butet

Butet wordt later gevraagd of ze ook les wil gaan geven stroomafwaarts. Butet gaat akkoord en gaat met twee leerlingen stroomafwaarts. Butet mag niet direct in contact komen met de leiders stroomafwaarts, ze moet wachten op toestemming.

Terwel ze wachten, praten ze over de gevaren van het oerwoud zoals, beren, slangen en gemene houthakkers.

Wanneer Butet eindelijk contact mag leggen met de leiders van het dorp legt ze uit waarom ze hier is heen gekomen. Butet krijgt toestemming om les te gaan geven, ook al zijn de bewoners er niet blij mee. De bewoners geloven namelijk dat school ziekte veroorzaakt en hun kan vervloeken.

Butet geeft les
 Gelukkig voor Butet blijft het de eerste paar dagen goed gaan, maar wanneer houthakkers de grond van het dorp willen gebruiken als werkgebied keert het dorp zich tegen Butet en wil dat ze weer weg gaat. een leerling genaamd Bungo (Nyungsang Bungo) vindt het echter niet leuk dat Butet weg gaat. Hij vond het goed om dingen te leren, zodat mensen hem niet langer zouden zien als onderontwikkeld.

Butet probeert nu zelf een school te beginnen die voor iedereen bedoelt is, nu moet ze alleen nog genoeg leerlingen zien te vinden om de school echt te kunnen beginnen.

Sokola Rimba is weer eens een andere film dan de meeste films waar ik reviews van maak. Het was daarom wel iets lastiger om een review te maken, maar het is gelukkig toch gelukt. Wel vind ik het vreemd dat de film niet op IMDb te vinden is. Ik dacht namelijk dat er films van over de gehele wereld op die site stonden.

Prisia Nasution speelt goed het hoofdpersonage in de film. De kinderen die de leerlingen spelen doen ook goed kun best om goed te acteren.

De film heeft een mooi verhaal dat laat zien hoe goed en belangrijk onderwijs is in ontwikkelingslanden.

Ondanks dat ik de film niet de hele tijd goed kon volgen en informatie vinden soms wat lastig was. vond ik het toch leuk en mooi om gezien te hebben.

Ik geef de film als cijfer een 6/10