vrijdag 29 oktober 2021

Eiffel

Eiffel is een nieuwe romantisch biografie geregisseerd en deels geschreven door Martin Bourboulon, de regisseur van de Papa ou maman filmserie.
De film gaat over de ingenieur Gustave Eiffel (Romain Duris). Na het helpen van het ontwerpen van inmiddels wereldbekende gebouwen zoals het Vrijheidsbeeld, wordt Eiffel door de Franse overheid gevraagd om te helpen met het ontwerpen van en nieuwe toren. Eifel wijst de overheid af, omdat hij het al druk genoeg heeft met andere projecten. Wanneer Eiffel tijdens een diner dan zijn oude liefde Adrienne Bourgès (Emma Mackey) ziet, bloeien zijn oude gevoelens voor haar weer op. Om haar ook weer deze gevoelens te geven, probeert hij haar te imponeren en gaat akkoord met het bouwen van de toren. Zo wordt dit zijn nieuwe passieproject. Het project van deze biografie van hoe de Eiffeltoren is bedacht en gebouwd was er al rond 1997, maar er kwam nooit echt een goed idee of verhaal om te gaan verfilmen. Verschillende filmstudio’s en regisseurs hebben naar het project gekeken, maar zijn niet tot een film gekomen. Uiteindelijk heeft de beginnende producer Vanessa van Zuylen de film weten te maken samen met regisseur Martin Bourboulon. Samen met scenarioschrijfster Caroline Bongrand zijn ze verdergegaan met het project wat tot de uiteindelijke film heeft geleid. Helaas zijn alle mensen achter het idee en het maken van de uiteindelijke film aan de beginnende kant in de filmwereld wat helaas aan de film valt terug te zien. Ze hebben er namelijk voor gekozen de film meer te concentreren op de relatie tussen Gustave en Adrienne dan echt op het ontwerp of de bouw van de Eiffeltoren. Zo wordt de film als snel een clichĂ© romantische film over twee oude geliefden, die hun oude relatie met moeite weer opnieuw proberen op te pakken.
Voor mensen die houden van romantische films kan de film dan vermakelijk zijn, maar verder gewoon overkomen als een standaard romantisch drama. Mensen die liever het verhaal van het ontwerp of de bouw van de Eiffeltoren hadden willen zien, kunnen beter op Wikipedia of een informatief YouTube filmpje kijken. De scenes van het bouwproces van de Eiffeltoren zijn interessant om te zien, maar hiervoor moet je wel door een wat afgezaagde romantische film zien te komen. Romain Duris en Emma Mackey leveren goed acteerwerk, maar doen verder ook niets bijzonders met de film. In flashbacks leer je als kijker hoe de twee elkaar hebben ontmoet en hoe hun relatie is verlopen. Ik geef de film als cijfer een:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten