zaterdag 14 december 2013

Captain Phillips

Captain Phillips is een film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van captain Richard Phillips, die hij zelf geschreven heeft. Het verhaal gaat over de gijzelneming van het Amerikaanse vrachtschip MV Maersk Alabama, dat in 2009 gebeurd is. Het vrachtschip was een van de eerste vrachtschepen, dat gegijzeld werd in vele jaren.
In het begin van de film worden de karakters geïntroduceerd. Eerst Captain Phillips zelf en wat belangrijke bemanningsleden, daarna de groep Somalische piraten.
Captain Phillips (gespeeld door Tom Hanks) traint de bemanningsleden en oefent met ze wat ze moeten doen in het geval van een piraten aanval.
De leider van de Somalische groep dwingt een aantal leden boten te gaan infiltreren en de bemanning te gijzelen in ruil voor losgeld. De groepsleden hebben weinig keus, want als ze niet doen wat te baas hun opdraagt, zal hij ze direct afschieten.
Met tegenzin gaan de piraten op pad. De meeste schepen varen in groepen, waardoor ze moeilijk zijn te infiltreren. Twee piraten bootjes zien op de radar dat er één schip alleen vaart. Het gaat om het schip van Captain Phillips.
De piraten proberen meerdere keren het schip te infiltreren, maar zonder succes. Het merendeel van de piraten besluit op te geven.
Een kleine groep van vier man gaat toch door, omdat de leider van deze groep zat op te scheppen tegen de baas dat het hem wel zou lukken.
Uiteindelijk lukt het de groep het vrachtschip te infiltreren. Captain Phillips beveelt zijn bemanning zich te verbergen, omdat hij geen gijzelaars wil. Toch weten de piraten op tijd bij Captain Phillips te komen. Ze nemen hem en een paar bemanningsleden gegijzeld. Captain Phillips moet nu genoeg tijd proberen te rekken, zodat de marine het schip uit de handen van de piraten kan redden. Helaas hebben de piraten weinig geduld. Ze willen direct van captain Phillips weten waar de gehele bemanning zich verschuilt, anders zullen ze de overige gijzelaars vermoorden.
Het acteerwerk van Tom Hanks kwam overtuigend over. De acteurs wie de Somalische piraten speelden hebben het goed gedaan, dit was voor hen ook de eerste keer dat ze in een film speelden, wat je haast niet zou zeggen.
Het enige probleem met de film is dat hij wat te lang duurt. Ze wilden waarschijnlijk het gehele boek verfilmen. In de film zie je dat het de piraten in het begin meerdere keren mislukt het schip te infiltreren, maar dankzij de trailer van de film weet je dat het de piraten toch wel gaat lukt om het vrachtschip van captain Phillips infiltreren, hierdoor neemt de spanning snel af.
Het einde van de film is ook niet spannend. De piraten overwegen namelijk captain Phillips te vermoorden, maar omdat je weet dat captain Phillips zelf het verhaal heeft geschreven, weet je bijna zeker dat hij het wel overleeft.
Ondanks dat de spanning in de film soms snel afnam, bleef de film toch realistisch en interessant.
Ik geef de film als cijfer een 7/10




Geen opmerkingen:

Een reactie posten