vrijdag 27 december 2013

The Hobbit: The Desolation of Smaug

The Hobbit: The Desolation of Smaug is het vervolg van The Hobbit: An Unexpected Journey van vorig jaar. Beide films zijn geregisseerd door Peter Jackson de regisseur van The Lord of the Rings.
De film gaat verder met de reis van Bilbo Baggings (gespeeld door Martin Freeman) en Gandalf the Grey (gespeeld door Ian McKellen), wie vergezeld worden door de dertien dwergen onder leiding van Thorin Oakenshield (gespeeld door Richard Armitage). Ze zijn onderweg naar Erebor om het thuisland van de dwergen terug te winnen van de draak Smaug.
De groep wordt ook nog steeds achterna gezeten door de orks, wie proberen de dwergen te vermoorden.
Gandalf ontdekt dat er ergens duistere krachten aan het werk zijn en verlaat de groep om dit uit te zoeken. Nu moeten Bilbo en de dwergen alleen verder. Ze moeten door het duistere woud heen om dichterbij Erebor te komen. Het woud blijkt een lastig doolhof te zijn gevuld met gigantische spinnen. Bilbo weet met behulp van de ring, die hij gevonden heeft in het eerste deel zich te redden van de spinnen. Nu moet hij een manier zien te vinden om de dwergen ook te redden. Gelukkig krijgt hij onverwachte hulp van de elfen onder leiding van Legolas (gespeeld door Orlando Bloom) en Tauriel (gespeeld door Evangeline Lilly).
De dwergen worden gevangenen van de elfen, omdat beide soorten elkaar moeilijk kunnen vertrouwen. Bilbo weet de dwergen te redden. Ze proberen nu te ontsnappen van de elfen, ook komen ze oog in oog met de orks. De elfen proberen hun ontsnapte gevangenen weer terug te krijgen, maar ontdekken dat de orks ook uit zijn op de dwergen. Terwijl de meeste elfen met de orks vechten, weten Bilbo en de dwergen met moeite te ontsnappen.
Uiteindelijk komen ze aan in Erebor in de stad Laketown, waar ze zich ongezien voorbereiden voor de strijd tegen de draak Smaug. De bewoners van Laketown ontdekken de groep. Dit houdt de groep een tijdje op. Uiteindelijk besluit de leider van Laketown, dat de groep verder mag reizen naar de Lonely Mountain, om Smaug te verslaan en Erebor van hem terug te winnen.
Een paar dwergen blijven achter in Laketown en worden weer aangevallen door de orks. Ze krijgen hulp van Legolas en Tauriel. Bilbo en de rest van de dwergen zijn ondertussen de Lonely Mountain beklommen. Bilbo kan als hobbit gemakkelijke ongezien de schatkamer bereiken en moet opzoek naar de Arkenstone, zodat de dwergen de macht over hun oude land weer terug kunnen krijgen. Het enige probleem voor Bilbo is dat de schatkamer bewoond wordt door de draak Smaug. Bilbo heeft geluk dat Smaug slaapt en probeert voorzichtig de Arkenstone te vinden. Helaas maakt hij Smaug wakker tijdens zijn zoektocht. Nu verandert de situatie in een kat en muis spelletje. De dwergen komen hem na een tijdje helpen. Nu staan ze tegenover een gigantisch vuurspuwend wezen, wie ook nog slim blijkt te zijn en sinistere spelletjes met Bilbo en de dwergen begint te spelen, tot hij er genoeg van heeft en besluit ze te vermoorden. De dwergen moeten nu zien te overleven aan dit monster.
De film duurt net iets langer dan drie uur. Elke uur lijkt een apart stuk van het verhaal te zijn. Het eerste deel is een mysterieuze puzzel door het duistere woud, het tweede uur speelt af in Laketown waar we de dwergen zien voorbereiden voor hun ontmoeting met Smaug en het laatste uur is de spannende ontmoeting met Smaug. In alle drie de delen van de film spelen ook meer verhalen af, zoals je gewend bent met The Lord of the Rings.
Het eerste gedeelte van de film blijft interessant om te zien hoe de groep het duistere woud door komt en hoe ze eruit ontsnappen. Ook ontmoeten we dan Legolas en Tauriel. Legolas is al bekend door zijn rol in The Lord of the Rings films. Tauriel is een nieuw karakter, wie ze speciaal voorin de film er hebben bij bedacht. Orlando Bloom deed het geweldig als Legolas, misschien zelfs beter dan zijn prestaties in The Lord of the Rings films. Deze film was één van Evangeline Lilly eerste grote film prestaties, ze was vooral bekend als actrice in de tv-serie Lost. In deze film deed ze het ook geweldig.
Het middelste gedeelte van de film, was het gedeelte wat iets slomer verliep en minder interessant was, maar dit wordt weer goed gemaakt met het laatste en beste gedeelte van de film. Hierin krijgen we te maken met de draak Smaug.
De stem van Smaug is ingesproken door Benedict Cumberbatch. Hij staat erom bekend dat hij met zijn stem alles sinister kan laten klinken en ook in deze rol bewijst hij dat weer.
De film eindigt uiteindelijk met een cliffhanger, waardoor je alweer uitkijkt naar het derde en laatste deel van volgend jaar.
Martin Freeman heeft goed geacteerd en laten zien hoe de ring Bilbo begint te beïnvloeden.
Het enige wat minder in de film was dat we Ian McKellen als Gandalf niet veel zagen, omdat hij bezich was met zijn eigen onderzoek.   
The Hobbit: The Desolation of Smaug, lijkt door sommige Scènes veel op Star Wars V: The Empire Strikes Back. In de scène tussen Bilbo en Smaug, zie je hoe Smaug met Bilbo zit te spelen, terwijl je weet dat hij Bilbo in één klap kan doden. Dit deed me denken de scène tussen Darth Vader en Luke Skywalker, waarin Darth Vader ook met Luke loopt te spelen. Zowel Smaug als Darth Vader is het na een tijd zat er laat dan zijn echte kracht zien.
Ik vond dit tweede deel van het Hobbit verhaal veel leuker dan het eerste en ondanks dat de film in het midden wat langzamer gaat, heb ik toch van de gehele film kunnen genieten, ik kijk al uit naar het laatste deel volgend jaar. Deze film komt zeker terug in mijn top 10 films van 2013.

Ik geef de film als cijfer 8/10


Geen opmerkingen:

Een reactie posten